Jesteś tutaj

O konferencji/ About the Congress

FOR ENGLISH SCROLL DOWN

 

 

INTERDYSCYPLINARNA KONFERENCJA 

"ZABURZENIA ODŻYWIANIA SIĘ"

Zaburzenia odżywiania się (ZO) są poważnym problemem zdrowia publicznego, który wymaga  podjęcia odpowiednich metod prewencji, jak i skutecznego interdyscyplinarnego leczenia. Zaburzenia odżywiania się przestały być już tylko domeną kobiet. Aktualnie obserwuje się, że różnice międzypłciowe w kontekście częstości występowania zaburzeń stają się coraz mniej wyraźne.

 

Szacuje się, że nastolatkowie płci męskiej oraz  dorośli mężczyźni stanowią około 10% przypadków zdiagnozowanych zaburzeń odżywiania się. Jadłowstręt psychiczny (Anorexia Nervosa) dotyczy do 0,9% dojrzewających dziewcząt i młodych kobiet oraz do 0,16% adolescentów oraz młodych mężczyzn. Natomiast żarłoczność psychiczna (Bulimia Nervosa) dotyczy 0,34–1,50% kobiet i  0–0,70%, mężczyzn[1].  W badaniach obejmujących sześć krajów europejskich wykazano, że częstość występowania kompulsywnego objadania się (BED) było charakterystyczne dla 1,9% dla kobiet i 0,3% mężczyzn[2]. Natomiast w Stanach Zjednoczonych częstość występowania BED dotyczyło 3,5% kobiet i 2,0% mężczyzn, a także 2,3%  dziewcząt i 0,8% chłopców w wieku 13-18 lat[3]

Należy zaznaczyć, że doniesienia naukowe sugerują, iż częstość występowania zaburzeń odżywiania się jest stabilna w czasie i utrzymuje się na w miarę stałym poziomie (anoreksja) lub obserwuje się spadek ich częstości diagnozowania (np. bulimii) na rzecz innych zaburzeń (np. BED). Dodatkowo obserwuje się znaczący wzrost ryzyka wytępienia zaburzeń odżywiania się wśród nastolatków, jak i młodych dorosłych.    

 

Naukowcy i klinicyści zwracają również uwagę na:

·        współwystępowanie różnych form zaburzeń odżywiania z innymi chorobami
(np. w otyłości, cukrzycy),

·  częste diagnozowanie atypowych form zaburzeń odżywiania się, czyli współwystępowania objawów chorobowych  charakterystycznych dla dwóch różnych zaburzeń odżywiania się,

·        współwystępowania uzależnień od substancji psychoaktywnych w przebiegu zaburzeń odżywiania się (m.in. alkoholizm w przebiegu anoreksji lub bulimii, potocznie zwany drunkoreksją),

·      podejmowaniem nieprawidłowych zachowań zdrowotnych związanych ze stylem życia, które mogą przyczyniać się do zwiększonego ryzyka występowania zaburzeń odżywiania (np. promowanie nieprawidłowych zachowań związanych z redukcją masy ciała poprzez stosowanie drastycznych głodówek lub ograniczeń w konsumpcji produktów spożywczych),

·         prezentowane m.in. na forach i blogach internetowych nieprawidłowe i często blednę informacje dotyczące odżywiania się oraz promujące zaburzenia zaburzania jako filozofię życia a nie chorobą .

 

Wymaga to podjęcia działań mających na celu wczesne wykrywanie i prewencję częstości występowania nieprawidłowych zachowań zdrowotnych, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania się, a także podejmowania bardziej efektywnej formy leczenia tych zaburzeń.

Aktualnie podkreśla się, że etiologia zaburzeń odżywiania się jest wieloczynnikowa i ujmuje się ją w kontekście biopsychospołecznym. Tym samym opracowanie współczesnego stanowiska w sprawie działań prewencyjnych, jak i terapeutycznych nastawionych na pomoc osobom z zaburzeniami odżywiania się wymaga podejścia interdyscyplinarnego.

W związku z tym, komitet organizacyjny ma zaszczyt zaprosić do uczestnictwa w konferencji naukowców z różnych dyscyplin, m. in. medycyny, dietetyki, psychologii, socjologii, zdrowia publicznego, promocja zdrowia, a także praktyków pracujących z pacjentami wykazującymi zaburzenia odżywiania się. Celem konferencji jest zapoznanie uczestników z aktualnymi badaniami na temat zaburzeń odżywiania się prowadzonych przez naukowców z różnych dziedzin nauki.

Zapraszamy do przygotowania zarówno referatów poglądowych, jak i oryginalnych, będących wynikiem realizowanych przez Państwa badań dotyczących szeroko pojętej problematyki zaburzeń odżywiania się. Przewidziany czas referatu to 8 min plus 5 minut na dyskusję. Językiem obowiązującym podczas konferencji będzie język polski i angielski. 

 

Osoby zainteresowane uczestnictwem (czynnym lub biernym) w konferencji prosimy o przesłanie zgłoszenia za pośrednictwem strony internetowej konferencji.

Uczestnictwo czynne: Uczestnik przesyła drogą elektroniczną abstrakt do dnia 17 marca 2017 r. na adres mailowy: abstrakty.zaburzeniaodzywiania@gmail.com

Uczestnictwo bierne: Uczestnik poprawnie wypełnia formularz zgłoszeniowy do dnia 2 kwietnia 2017 r.

 

Proponowane tematy sesji naukowych:


I.          Zaburzenia odżywiania się w chorobie

II.         Styl życia a zaburzenia odżywiania się

III.      Praktyczny aspekt zaburzeń odżywiania

 

 

 

 

Z poważaniem,

Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego

 

Dr n. o med. Dominik Olejniczak


[1] Ricciardelli LA, McCabe MP. A biopsychosocial model of disordered eating and the pursuit of muscularity in adolescent boys. Psychol. Bull. 2004; 130: 179–205.

[2] Preti A, et al. The epidemiology of eating disorders in six European countries: results of the ESEMeD-WMH project. J Psychiatr Res. 2009;43(14):1125–32.

[3] Swanson SA, et al. Prevalence and correlates of eating disorders in adolescents. Results from the national comorbidity survey replication adolescent supplement. Arch Gen Psychiatry. 2011;68(7):714–23

 

 

 Eating disorders (ED) are a serious Public Health problem, which requires both appropriate prevention and effective interdisciplinary treatment. Eating disorders are no longer a concern to only women. Currently, it is observed that gender differences in the incidence of eating disorders are becoming less noticeable.

 

It is estimated that male teenagers and adult males count for 10% of cases diagnosed. Anorexia nervosa is diagnosed in 0.9% of adolescent girls and young women, and up to 0.16% of adolescents boys and young men. In contrast, bulimia concerns 0,34-1,50% of women and 0-0,70% of men [1]. Studies in six European countries have shown that the incidence of binge eating disorder (BED) was 1.9% for women and 0.3% in men [2]. However, in the United States, the incidence of BED is seen in 3.5% of women and 2.0% of men and 2.3% of girls and 0.8% of boys at the age of 13-18 years [3]

It should be noted that scientific reports suggest that the incidence of eating disorders is stable and is maintained at a fairly constant level (eg. anorexia nervosa), or diagnosed less frequently (eg. Bulimia nervosa), however, the incidence of  binge eating has increased.

 

Scientists and clinicians also pay attention to:

  • eating disorders with the co-existence of other diseases (eg. Obesity or diabetes)
  • diagnosis of atypical eating disorders forms, or co-occurrence of symptoms characteristic of two different disorders
  • co-occurrence of addictions to psychoactive substances (such as alcoholism accompanying anorexia or bulimia nervosa, commonly known as drunkorexia)
  • making inappropriate lifestyle choices, which may contribute to an increased risk of eating disorders (eg. promotion of fasting to reduce body mass or drastic restrictions on the consumption of food)
  • i.e. blogs and websites which provide inappropriate and often incorrect information in terms of nutrition, or which promote eating disorders as a lifestyle, instead as a disease

 

This topic requires action and awareness in order to ensure early detection and prevention of abnormal health behaviors that may increase the risk of eating disorders, and also undertaking more effective forms of treatment. Currently, it is emphasized that the etiology of eating disorders is multifactorial and it is examined in the biopsychosocial context. This means that an interdisciplinary approach on the preventive and therapeutic matters should be integrated in order to help people affected with eating disorders.

 

The Organizing Committee has the pleasure to invite researchers from multifarious disciplines, i.e. medicine, dietetics, psychology, sociology, public health, health promotion, as well as practitioners working with patients affected by eating disorders, to participate in the Congress. The aim of the Congress is to familiarize participants with the current research on eating disorders conducted by scientists from various fields of science.

 

We encourage you to present both reviews and original papers based on your own research. The duration of the presentation should be 8 minutes followed by a 5 minute discussion. The language of the congress will be English and Polish.

 

Suggested topics for scientific sessions:

 

I. Eating disorders connected with a disease

II. Lifestyle and eating disorders

III. The practical aspect of eating disorders

 

If you are interested in participating (active or passive) in the Congress, please send your application via the conference website.

 

Active Participation: Participants must fill the application form and send the abstract by the 17th of March 2016 to the e-mail address: abstrakty.zaburzeniaodzywiania@gmail.com

 

Passive Participation: Participant must complete and submit the application form by the 2nd of April 2016.

 

The electronic application form is available on the Congress website. 

 

 

Kind Regards,

 

Dominik Olejniczak, PhD

The Leader of the Organizing Comitee

 

[1] Ricciardelli LA, McCabe MP. A biopsychosocial model of disordered eating and the pursuit of muscularity in adolescent boys. Psychol. Bull. 2004; 130: 179–205.

[2] Preti A, et al. The epidemiology of eating disorders in six European countries: results of the ESEMeD-WMH project. J Psychiatr Res. 2009;43(14):1125–32.

[3] Swanson SA, et al. Prevalence and correlates of eating disorders in adolescents. Results from the national comorbidity survey replication adolescent supplement. Arch Gen Psychiatry. 2011;68(7):714–23